HPV vaccinering, eller inte – en förälders funderingar

Det här är inget obetänkt, obstinat eller för den delen konspiratoriskt inlägg i debatten. Det är ett försök att förstå hur normer och information från auktoriteter påverkar oss som föräldrar och även våra barn i debatten kring HPV-vaccination. En vaccination som är frivillig. Det är också ett inlägg som inkluderar det den allmänna informationen exkluderar, nämligen obekräftade mönster och föräldrars kamp för erkännande av skador de anser orsakade av vaccineringen.

Om man till en elvaårig flicka säger: – Vi erbjuder vaccination mot HPV virus som kan skydda mot livmoderhalscancer. Vaccinationen är frivillig, men det är bra om man tar den.

Vad händer hos elvaåringen då?

Hört från rasten:

– Ska du ta sprutan?

– Ja, annars får man ju cancer!

Plötsligt råder ett slags konsensus hos alla elvaåringar om att sprutan är livsviktig. För annars får man ju cancer. Diskussionen fortsätter, främst för att försäkra sig om att alla andra ska ta den. Så småningom när elvaåringen kommer hem konstateras inför föräldrarna att: – Alla andra i klassen skall ta sprutan. För annars får man cancer. Jag vill inte ha cancer.

Elvaåringen har försäkrat sig om att alla ska ta sprutan, eftersom hon frågat alla andra flickor i klassen. Minst en gång.

HPV (Humant Papillom Virus) finns i över hundra olika typer. Det orsakar oftast inga besvär men vissa varianter ger vårtor på händer och fötter, en annan variant ger vårtor i underlivet (kondylom). Ett par varianter anses också ge cellförändringar, framför allt i underlivet, som kan orsaka cancer.

  • Källa: Vårdguiden 1177

Jag är ingen läkare, eller för den delen kunnig inom vare sig inom läkemedel, eller medicinsk forskning, men det går ganska lätt att hitta information om HPV, livmoderhalscancer och vaccin genom att googla. Och den information som i de allra flesta fall finns att tillgå lyder:

  • Ca 70% av alla livmoderhalscancerfall orsakas av HPV 16 och 18.
  • I Sverige drabbas ca 450 kvinnor/år av livmoderhalscancer, vilket är en halvering sedan 60-talet som främst förklaras genom att kvinnor i åldern 23-60 år regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning.
  • Rökning, p-piller och upprepade infektioner i underlivet är andra starkt bidragande orsaker till att risken ökar.

Vissa läkare som forskat i detta anser att HPV i sig inte orsakar cellförändringar, utan endast i kombination med andra virusinfektioner och/eller bakteriella infektioner som till exempel Klamydia.

Debatten kring HPV-vaccination är i Sverige ganska lågmäld jämfört med många andra länder i världen som också genomför dessa vaccinationsprogram. Främst i USA finns många olika grupper som varnar för vaccinering och anser den vara onödig och skadlig. Men i många andra länder finns också grupper mot detta.

Många av dessa anses av etablerade forskare och läkare vara rent nonsens och farlig propaganda, men faktum är att de finns där och är i min mening viktiga att ta del av som ren information. Det är ofta föräldrar vars barn drabbats av oförklarliga sjukdomar de själva kopplar till vaccineringen. I vissa fall har de stöd från läkare i andra fall inte. Några exempel:

Danska TV2 sände våren 2015 en dokumentär om flickor påstått drabbade av skador av Gardasil-vaccinering. Dokumentären fokuserar på ett syndrom kallat POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) som orsakar störningar i  nervsystemets autonoma reglering av hjärtat. Av en halv miljon vaccinerade flickor uppskattar man att lite mer än 1000 flickor drabbats av skador/bieffekter av vaccinet. Detta är inte på något sätt bekräftat av danska Sundhetsstyrelsen, men medger att det finns ett mönster.

 

Flera länder har uttryckt oro över säkerheten gällande vaccinerna och i Japan har man enligt uppgift plockat bort dessa från listan över rekommenderade vaccinationer.

Så…

Som förälder är det inte lätt att förhålla sig till detta. Och ännu svårare att ta en diskussion med barnen.

I de allra flesta fall går vaccinationen bra och endast små biverkningar uppstår, eller inga alls. Men i de fall där de går fel, kan konsekvenserna bli allvarliga. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det ens kan gå fel, men att ignorera de tusentals fall, där förtvivlade föräldrar kämpar för ett erkännande, är för mig svårt.

Kom ihåg att HPV vaccination är FRIVILLIG och vi pratar inte om en PANDEMI. Den information som kommer från skolan tar endast upp de bieffekter som uppkommit i kliniska tester och som i officiella kretsar anses vara säkerställda. Ett mönster i vaccinationssammanhang är inget det pratas om överhuvudtaget.

Enligt uppgift kan Gardasil och Cervarix (båda skall ge skydd mot HPV 16 och 18, medan Gardasil också skyddar mot bl.a. kondylom) minska risken för att utveckla cancer med 56% vilket i sammanhanget är en hög siffra. Men även denna siffra ifrågasätts av vissa läkare. Dessutom är man inte överens om hur länge vaccinationen ger skydd. 5 år? 10 år? 15 år? Hur som helst kan inte en vaccination ersätta de gynekologiska kontroller som redan genomförs.

Med facit i hand gällande en annan kontroversiell vaccinering i färskt minne, den mot Svininfluensan, där Pandemrix visade sig i vissa fall orsaka oförutsedda, allvarliga biverkningar och som på EU-nivå togs bort från listan över rekommenderade vacciner, ser jag ingen anledning att ens ta risken. Om det nu finns någon.

Det kanske inte alls är rätt att dra en koppling mot Pandemrix, men de timmar jag spenderat på att undersöka fakta kring just denna vaccinering, gör att jag ser likheter mellan de två. HPV vaccinen togs snabbt fram och blev godkänt i USA via en sk ”fasttrack”, vilket förmodligen också påverkade beslutsfattare inom EU.

Bästa sättet att skydda sig mot livmoderhalscancer och andra HPV orsakade sjukdomar enligt undertecknad är:

  1. Använd kondom
  2. Var rökfri
  3. Hälsosam kosthållning
  4. Följ programmet för regelbundna gynkontroller
  5. Sunt förnuft

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s