Stockholmare är smartare än lantisar

Vår nästa statsminister gjorde sig känd genom att stipulera stockholmarens förträfflighet i jämförelse med ”lantisen”. Låt oss ”refresha” vad hon sade:

Det finns en storstadsnorm som säger att storstadsbor är intelligentare än lantisar.

Der baseras alldeles säkert på att stockholmare utsätts för mer sociala konfrontationer och därigenom större grad av social utsatthet än andra. Vilket naturligtvis bär sig i en argumentation.

Men.

Vad är vad? Och vad är verklighet?

Anna Kinberg är född och uppväxt i Stockholm. Hon har studerat på Stockholms Universitet och har en examen som civilekonom.

Vilken verklighet är Anna uppväxt i? Om det kan vi bara spekulera, men eftersom hon i sitt inlägg i debatten försöker stipulera att stockholmare är smartare än lantisar måste vi naturligtvis få spela en del med det.

Anna Kinberg-Batra är i min mening en produkt av vårt dogmatiska sätt att tänka. Hon har (spekulerar) säkert haft många intellektuellt stimulerande diskussioner om det ena och det andra. Hon har säkert svept en och annan shot i samband med champagne och raljerat över ”the typical norrlänningen” och dess val av festdryck.

Jag är helt övertygad om att hon genomfört ett antal retoriska upplevelser där hon gjort intryck. Många gånger i sociala sammanhang. Från detta har hon då genom erfarenhet från ”the typical stockholmaren” gjort vissa antaganden.

Hon antar förmodligen att ”the typical norrlänningen” inte har den ”nivå” gällande intellektuell konversation hon står för i sin ””the typical stockholmaren” gemenskapskrets.

Det är alltså en illusion. För allt handlar om världsbild. Anna Kinberg-Batra har sin världsbild. Andra i Umeå har en annan. Det finns inget rätt eller fel i det. Och framför allt finns inget grund för vare sig intelligens eller ”smarthet”.

Själv är jag mer åt ”the typical norrlänningen” än ”the typical stockholmaren” men inte alls redo att placera mig i ett fack.

Men hua om hen blir Statsminister. Hua.

🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s