Vår horisont behöver utvidgas

Mona Sahlin har fått mycket skit, framför allt i sociala medier, men också i media för ett antal tveksamma uttalanden gällande Jihadister. Men jag är nog benägen att tycka att hon är rätt på sin plats. Mona är en av få som pratar om orsakerna till det som händer i Paris.

Det är jävligt lätt att lägga ut en ny profilbild, eller ”Pray for Paris”. Det gör vi för att visa vårt deltagande, men framför allt för att minska vår ångest. Men detta händer varje dag i Mellanöstern. Varje dag. Ingen lägger ut nya profilbilder när USA bombar Läkare utan Gränsers sjukhus i Afganistan. Oskyldiga människor som dör, brinnande, i sina sjukhussängar. Läkare som mejas ner av Gatlin-kulsprutor när de flyr från eldhavet.

Jag känner en enorm uppgivenhet då fokus i media handlar om dödssiffror. Eller spekulationer om ”värsta terrordådet i Europa”. Det handlar om stängda gränser minskad frihet och ökad övervakning. Detta är EXAKT vad George Orwell pratade om i 1984.

Vi måste börja se över horisonten. Vi måste börja förstå vad som orsakar att unga män tillåts hjärntvättas i den form att de fullständigt tappar greppet om mänskliga värden. Jihadister är inte muslimer. De använder religion som bas för hjärntvätt. De får unga män att tro att de kommer till paradiset genom att döda oskyldiga människor. De får också dessa män att tro att deras offer följer med dem till paradiset. Matematiken blir då enkel för dessa hjärntvättade, så kallade ”Jihadister” – Ju fler jag dödar ju fler kommer med mig till paradiset.

Men det är något som inte stämmer. Till viss del kan dessa dåd bli begripliga om de är rena hämndaktioner för det som händer i Mellanöstern. Det är ren och skär hämnd för västerländsk erövringspolitik, men om man nu vill skapa ett islamiskt kalifat är en sådan aktion rent kontraproduktiv. Det är något som inte stämmer…

Vi måste se vad som händer i verkligheten, bakom all propaganda som matas ut i media. Någonstans finns aktörer som sponsrar dessa idioter. Någon med stor makt vill att detta ska ske.

Om vi någon gång ska få slut på detta vansinne kan vi inte låsa in oss och bli rädda, för då händer det igen som alltid hänt genom historien när religion på något sätt varit inblandad. Vi börjar angripa folkgrupper som är oskyldiga. Vi börjar angripa ALLA troende inom Islam, inte bara Jihadisterna. Vi måste ställa obekväma frågor och söka roten till det som händer.

Så, Ja! De som genomför dessa dåd är också offer. De hade ingen chans. De tror, på riktigt, att de gör Guds verk. De tror, på riktigt, att ju fler de dödar, ju fler följer med dem till Paradiset.

Så, om vi ska komma någonstans överhuvudtaget måste vi höja oss över all ångest, rädsla och hämndbegär. Vi måste angripa roten till det som får dessa nysprungna, giftiga kvistar att växa. Vi kan inte gömma oss bakom ideologier, krampaktiga värderingar och ”sätt att leva”. Vi måste våga förstå hela grejen. Vi har en planet där alla är beroende av alla.

Nu tänker säkert en del att vuxna människor måste ta ansvar för sig själv. Och vi kan inte vara ”hela världens socialkontor”. Nä. Det kan vi inte vara. Men kom ihåg att du tänker fritt. Du riskerar inte att straffas för att du tänker annorlunda. Du riskerar inte att straffas med döden för att du är homosexuell. Du får gratis utbildning och kan ta dig till universitetsutbildning med inget annat än ambition.

Så är det inte i en annan del av världen…

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s