The balla journalisterna – en serie i obestämt antal

Det finns ett antal utbildade journalister som följt sitt hjärta och utövar riktig journalistik. Det är de som står på sig och får göra de där reportagen som egentligen bara kostar pengar, men som gör avtryck och ofta belönas med något slags pris. Det som *kortfattat* utmärker en RIKTIG journalist är modet, utstrålningen och konflikthanteringen. De hatas av några och älskas av betydligt fler. Men de klarar alltid av sina konflikter. Antingen genom att ”liksom bara glida förbi”, eller frontal attack mot hatarna. De vinner. Punkt.

Tjejerna

Jag avser genom detta belysa de kvinnor som fått mig att, antingen skratta ihjäl mig, gråta ihäl mig, eller liksom bara tyckt; – Hilvete vad klok hon är!

Så låt oss börja.

Abby Martin

abby

Hon startade ”Media Roots” 2009 som är en ”grassroots media channel”, vilket betyder att inga stora mediebolag har något att göra med det. Hon är aktivist och ohyggligt engagerad i vad som händer runt om i världen. Det finns inget i hela världen som skrämmer Abigail, hon skräder inte orden när hon rapporterar det som FAKTISKT händer och inte det något mediekonglomerat vill ha rapporterat.

När ingen av de etablerade nyhetsbolagen vågade anställa henne, fanns det ett annat alternativ, en uppstickare – RT.

Russia Today är en statligt finansierad rysk mediekanal som lyckats anställa ett stort antal intressanta journalister från hela världen, trots att ”mainstream” anser att de är ett ryskt propagandamedel. Det finns några fall där nyhetsankare slutat då man ansett att kanalen ljuger dagligen, men andra menar att det självklart finns påtryckning men att de inte blivit drabbade. En sådan journalist är Abby Martin.

Hon startade ”Breaking the Set” 2012 och har gjort ett stort avtryck inom media. Hon hävdar själv att hon aldrig upplevt påtryckningar av ledningen utan gjort precis det hon vill. Jag har följt ”Breaking the set” sedan starten och kan inte påstå att jag är orolig över rysk propaganda. Det är Abby som gör PRECIS det hon vill.

Mina ord till Abby:

“You are what you claim to be. A Journalist. With “Breaking the set” you have set a new standard within televised media. The reporting from Cuba and Guantanamo Bay is naked and real. It is real. It is true. And foremost it is reported by a journalist who’s seeking truth. I only wish you’d do more stuff with Graham Hancock. :O)”

Carina Bergfeldt

carina

En Götenetjej som fick stora journalistpriset för sin text om Utöya. Detta är en tjej som tar sats och inte stannar. Hon får förmodligen sin redaktör att fundera ett par gånger innan han/hon säger ”Men kör för fan”.

Jag fick upp ögonen för Carina när hon rapporterade från ”Death Row” i USA. En reportageserie som borde få alla pris i hela världen. Hon belyste det sjuka i att ta livet av folk och samtidigt ge en trovärdig och levande bild av de som väntar. De som väntar på döden.

Hon publicerade boken ”Fadersmord” 2012, en viktig bok om våld i nära relationer med många bottnar.

Hon har rapporterat på plats från Israel och Gaza och har gjort ett stort intryck gällande barnen i Syrien.

Mina ord till Carina:

”Du vågar. Fast ibland känns det som du tvekar. Tveka inte. Du är FANTASTISK. Din text om Syrien, blandat med ”Vargasången” är bland de mest vackra jag läst i en dagstidning. Jag grät. Du bryr dig. Du utstrålar kärlek. Och ändå kan du rapportera om det svåra. Du är en riktig journalist. Jag hoppas att du en dag kan verka utan otäcka redaktörer och göra DIN GREJ. Du är viktig. <3.”

Juanita Frändén

johanna

Johanna Frändén slog igenom i Fotbolls VM 2010 när hon fullständigt mosade Lasse Lagerbäck i studion. Vi minns hans ”Jo, alltså lyssna på henne, hon har kloka ord”.

Hon har varit den självklara källan från spansk fotboll med oerhört lätt att få stjärnspelare att prata. Hennes fokuspunkt har många gånger varit Zlatan, men Juanita har alltid haft mer att ge.

Johanna Frändéns analyser är i klass med Niva. Tyvärr har hon inte lika trovärdig dialekt som Erik, vilket inte ger henne samma status. :O)

Men när det kommer till Twitter är hon sportjournalistikens okrönta drottning. Det finns få kvinnor som kan få mig att le och le igen vid eftertanke. Hon är infernaliskt klurig vår @juanitafranden på Twitter.

Hennes fantastiska ”Julia Tymosjenko”-frisyr vid EM 2012 är ett uttryck för att hon vågar och visar det.

Hon gör i sin blogg inhopp på arenor långt från sportens domäner och gör det med lika stor finurlighet som i sin sportrapportering. Hon är definitivt inte mainstream, men tvingas vara det i sin roll.

Mina ord till Juanita:

”Du är magisk. Det finns ingen jag skrattar så mycket åt på Twitter som du. Fortsätt att vara du – på Twitter. För där ligger också problemet… Du kan så mycket mer och har så mycket mer att ge än intervjuer med överbetalda fotbollsspelare. Att sköta sitt jobb. Att göra sitt jobb. Det hindrar dig… Twitter är ett forum där du är dig själv. Jag önskar att din blogg så småningom, när redaktörerna håller sig undan, kan komma ikapp höjden av ditt twittrande.”

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s