De obekväma frågorna gällande Islamiska Staten

Det var en banbrytande intervju av Uppdrag Granskning häromdagen när man belyste ett perspektiv vi inte förstår. En ung man som packat väskan för att återvända till Syrien och strida för Jihad och ISIS. Detta efter att ha nyttjat våra faciliteter i form av sjukvård efter att ha blivit skadad.

Många röster höjs för att vi härbärgerar jihadister. Vi är ett paradis för extrema muslimer. Och så vidare…

Anledningen till detta behöver vi inte alls skämmas för. Vi är ett land som värnar om individens frihet och trygghet. Vi är ett land som erbjuder fritt tänkande och vårt sociala skyddsnät lämnar ingen utan hjälp. Att vi inte i dagsläget kan ta passen från dessa förvirrade ungdomar som förvandlas till mördarmaskiner av manipulerande, hänsynslösa idioter är INGET VI BEHÖVER SKÄMMAS ÖVER. Vi värdesätter individens rätt.

Vårt statliga organ är en långsam organism. Det tar tid att förändra, och det finns ett värde i det. Vår grundlag skyddar oss medborgare från övergrepp men i detta visas också svagheterna. Självklart är det inte rätt att vi låter mördare ”vila upp” för att sedan återvända som rabiata mördare. Och förmodligen kan vi tolka lagen hårdare, men det har SÄPO inte gjort. Vi har i dagsläget inte rätt att ta passet från jihadister. Men vi kan tolka lagen annorlunda. Om någon avser resa till annat land för att utföra mord kan vi definitivt stoppa dem. Men tydligen har någon inte gjort läxan.

Självklart måste vi ändra lagen då lagen inte är anpassad för religiös extremism som förför unga människor och hjärntvättar dem. Självklart måste vi kunna stoppa våra ungdomar från att begå vidriga brott påkallade av extremister. Men vi får aldrig riskera vår frihet som individer.

För att få stopp på vansinnet måste vi ställa obekväma frågor. Varför finns ISIS? Hur kan de ha så mycket vapen? Hur kan de vara så välorganiserade? När du börjar ställa de frågorna och ser igenom mediernas slöja förstår du. Lyssna på organisationer som Human Rights Watch som tar ett helhetsgrepp, vilket media inte gör. Media är i första hand till för att sälja nyheter. Om man kan hitta en nyhet att bygga på, gör man det. Media vill tjäna pengar, inte nödvändigtvis berätta sanningen.

Jag mår dåligt varje gång ISIS avrättat oskyldiga människor. Ofta genom ohyggliga metoder som presenteras grafiskt via välregisserade videos. Detta är högvilt för media. De säljer nyheter, och dessa vidriga mord säljer fantastiskt bra.

När Barack Obama skickar sina drönare och bombplan slaktas också oskyldiga civila. Men det bevakas inte på samma sätt av media. Varför? Det säljer inte. Human Rights Watch granskade åtta bombningar genomförda av USA. De rapporterades som lyckade uppdrag där man ”oskadliggjort” ett stort antal ”terrorister”. Vad man inte rapporterade var de 72 civila som också dödades, varav en tredjedel var under 18 år. Och detta var endast åtta granskade bombningar av hundratals genomförda.

Vad är terrorism?

I västvärlden är vår bild av terrorism ISIS. Eller Hamas. Eller Mujahedin. Eller varför inte Osama Bin Ladin. Om du bodde i de länder som drabbas av Natos bombningar skulle NATO eller USA vara TERRORISM. De mördar oskyldiga civila med sina drönare och sina bombningar, men vi får inte veta det. Just för att media inte anser det vara säljande nyheter.

Tycker du jag är cynisk? Ok, fine… Jag försöker belysa ETT VERKLIGT PROBLEM. Jag försöker belysa något som skapar EXTREMISM. Jag belyser anledningen till att mördargrupper växer sig starka. När NATO bombade Libyen understöddes de av Obama så kallade ”freedom fighters” på marken. Dessa ”freedom fighters” kallas idag terrorister, eftersom många av dem nu tillhör ISIS.

Vi måste ställa obekväma frågor. Vi måste se igenom den PROPAGANDA som västvärldens media presenterar i säljande syfte. Vi måste förstå ”den andra sidan”. ISIS finns eftersom det inte finns något annat hopp. Desperata människor som anammar idioti, eftersom det inte FINNS NÅGOT ANNAT HOPP. Religiösa extremister frodas i ett klimat skapat av västvärldens ”kamp mot terrorismen”. George Bush är en krigsförbrytare och måste ställas inför rätta. Bush startade ”kriget mot terrorismen” och grundlade ISIS. Obama är ”drönarkungen” och har mördat långt många fler än ISIS någonsin kommer att avrätta. Det är verkligheten. Långt från den bild media presenterar.

Varför är det så jobbigt att se detta? Därför att det inte är normen. Därför att det inte är den bild som presenteras dagligen i den PROPAGANDA som visas i västvärldens media.

Ben Swann om rötterna till ISIS:

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s