En konst i hjärntvättande – medias årskrönikor

Året är slut och media försöker återkoppla och sammanfatta året som gått. Själv sitter jag och ser på SVT och Rapports årskrönika.

Det är årets farligaste program ur ett medborgarperspektiv…

Årskrönikor kommer alltid i slutet av året och manifesterar etablissemangets syn på händelser och nyhetsrapportering. Om du okritiskt sätter dig och ser på detta blir du hjärntvättad i ordets rätta bemärkelse. Du är själv i en sammanfattande fas och som alla andra vill du göra avslut och ”arkivera”.

Genom att acceptera det som sänds arkiverar du etablissemangets syn på året. Du blir ett av det stora som också är normbildande.

Det finns ingen motbild i denna timmeslånga kavalkad av propaganda. Du tvingas på en världsbild regisserad och producerad av vår så kallade ”public service”, vår egen lilla statliga TV-kanal.

Om SVT verkligen var ”public service” skulle de också sända en ”alternativ årskrönika” som ger ett annat perspektiv. Men det gör de inte. Det handlar om att sälja nyheter som passar in i det koncept man säljer.

Det handlar om att stöpa oss medborgare efter en form som passar in i den världsbild man vill skapa.

Nej, jag är ingen ”konspirationsteoretiker”. Jag är en vaken medborgare som vill bredda och dimensionera om våra informationskällor. Vi behöver mer information, inte mer välregisserad information. Vi behöver inte ”infotainment”. Vi behöver bild och motbild och mer engagemang från oss medborgare.

Vi måste helt enkelt bli mer kritiska till våra mediakanaler.

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s