Varför misslyckas mångkulturalismen?

Men vänta, har den misslyckats?

Många menar det. Framför allt i länder som Storbritannien och Frankrike.

Vi är många som hyllar mångkulturen och de fantastiska möjligheter det innebär. Speciellt inom matkulturen har ”cross-over” gjort succé. Vi har hittat en massa nya maträtter som förnöjer oss när vi njuter av mat. Vi har uppfunnit nya lekar som barnen har glädje av. Vi har lärt oss om länder vi inte visste fanns när vi växte upp. Många av våra idrottsstjärnor är födda i andra länder, eller har föräldrar födda i andra kulturer. Musiken har berikats genom influenser från alla världens hörn. Och teater behöver inte innebära vita män och kvinnor som spelar ett drama byggt enligt kristen tradition.

Men just där nämnde jag problemet. Kristendomen. Vi är ett kristet land säger många. Vi har kristna värderingar säger ännu fler. Och illusionen om kristna värderingar flödar obehindrat i vårt samhälle. Våra normer säger att kristna värderingar är vårt sätt att leva och att det är rätt. Vi har sedan barnsben blivit indoktrinerade i ett samhälle byggt på kristna värderingar.

Det absolut mest skojiga i detta är att det vi kallar ”kristna värderingar” egentligen inte har något alls med kristendomen att göra. Det är ”sunt bondförnuft”. Och mycket av våra värderingar har vi inhämtat inte från kristendomen, utan från kulturella överenskommelser om respekt för egendom och liv.

Mångkulturalism är i grunden fantastisk. Den berikar oss, framför allt inom kulturen. Men den lär oss också om naturen och hur vi ser på så kallade ”naturresurser”. I många kulturer har man en betydligt bättre syn på naturen och dess resurser än vi har. Och i andra tvärtom.

Problemet med mångkultur skapas när religionen talar. Det mest tydliga är när Islam möter kristendom, eller judendom. Trots att man i grunden har samma tro på samma Gud innebär mötet ofta kommunikationssvårigheter och misstro. Och grundproblemet i alla religioner är att du som troende måste göra ditt yttersta för att expandera ”din sanning”. För det är ju den ”enda riktiga” sanningen. Du skall enligt dina heliga texter göra allt som står i din makt för att rekrytera ”otrogna” till din tro. Därigenom följer du din Gud och dina religiösa ledares ord.

BOOM!

Där skär det sig ordentligt. Och där trivs misstänksamhet och rädslor. Du misstror och fruktar andra religioner. För i dina heliga texter står det ju tydligt och klart att passagen till himmelen är trång som ett nålsöga. Du kommer inte dit om du inte tror på ”rätt” text, Gud och profet.

Mångkultur skulle verkligen berika vårt samhälle om det inte var för de religiösa vanföreställningarna och de rädslor som finns för otrogna och för ”Guds straff”. Den vantro på ”den enda sanningen”. Och att alla andra är ”vilse”.

Dessutom har vissa religioner ritualer som är vidriga på många sätt. Halalslakt är vidrig. Det är också den judiska varianten – koscher. För vi värnar om djur. Det är humant. Men det är emot de religiösa texterna. Det kan aldrig vara rätt att en religiös ritual får fäste i vårt samhälle. Religion måste vara självvalt och inte påtvingat. Och religion får inte skada någon annan, vare sig människa eller djur. Det är humanism. – Men hallå? Vi äter ju djur? Ja det gör vi, men vi är också mån om att ta hand om våra djur. De håller oss vid liv och vi måste respektera dem. Att plåga djur på grund av tolkningar av religiösa texter får aldrig vara ok.

Därför måste vi göra en ordentlig omstrukturering av religionens plats i samhället. Jag vill absolut inte förbjuda religion, men jag vill heller inte be om ursäkt, eller gå omvägar för att inte störa en troende. Om du är troende oavsett religion måste du acceptera humanismen som grund. Den fria viljan och den mänskliga okränkbarheten. Oavsett vilken religion du tillhör får du aldrig döma andra. Och framför allt ALDRIG straffa någon som inte tror på det du tror på. Den mänskliga okränkbarheten är det främsta på vår planet och skall inte böja sig för någon tro.

Alla religioner måste göra som den svenska kyrkan. Det vill säga vara reformativ. Alla religioner måste följa med samhällsutvecklingen och acceptera människans fria vilja. Ingen stat skall vara styrd av religion. Religion måste baseras på den fria viljan och människans okränkbarhet.

Når vi dit kommer mångkulturalismen att fungera och vara den positiva kraft den kan vara.

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s