Lobbyisternas fredagsmys

Hej alla lobbyister i riket Sverige. Ni som jobbar för olika företags så kallade ”rätt” i vår demokrati. Ni som jobbar för politisk makt genom pengar. Ni som sätter vårt demokratiska system ur funktion.

Hur mår ni? Vad gör ni en fredagskväll som denna? Har ni fredagsmys som alla andra, eller sitter ni och räknar pengar?

Jag ville bara skicka en liten hälsning från oss som fortfarande tror på demokrati och utveckling av demokrati. För det är en hypergammal grej… ”Redan de gamla grekerna” är ju ett populärt citat från någon odefinierbar källa. Demokrati har funnits i hela vår historia, det vill säga den historia vi dokumenterat och gör tillgänglig i skolan. Demokrati fungerar genom val där vi lyssnar till människor som vill ha makt. Vi ger dem makt och en tro på att dessa personer skall tillvarata våra intressen. Det är därför vi röstar.

När demokratin uppfanns fanns inga multinationella bolag med miljardvinstintressen. Men det fanns lobbyister. Dessa lobbyister jobbade för personlig makt och personlig framgång. De var ganska lätta att identifiera och lätta att förstå vad de ville. Men dagens lobbyister har ingen skyldighet att redovisa något överhuvudtaget för medborgarna. Vi ställer inga krav på transparens gällande lobbande och hur mycket pengar som läggs på detta. Våra folkvalda behöver inte redovisa möten som sker med lobbyister skickade av stora företag med politiska intressen.

Hur kunde det bli så?

Hur kunde det bli så att vårt demokratiska system blev infekterat av multinationella företag med enorma vinster tack vare att de kan styra beslut fattade av våra folkvalda? När hände det och hur i hela Fridolins namn kunde vi acceptera det?

För mig framstår det helt självklart. Våra folkvalda skall inte längre mötas i hemliga rum utan redovisningsskyldighet när de träffar representanter för företag med politiska intressen. Det är vår tids största odemokratiska händelse och de ”gamla grekerna” vänder sig säkert i sina gravar över den situation vi hamnat i.

Och de första vi skall förbjuda ens närma sig Rosenbad är de lobbyister som härstammar från läkemedelsbolagen. Halleluja!

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s