Media och den skit det sprider…

Så kallade ”Nyheter” är något du drabbas av varje dag, vare sig du vill eller inte. Om inte har du lyckats stänga alla kända mediekanaler inklusive internet.

Vi tror oss veta att ”Nyheter” förmedlas av journalister. Så vad är då en journalist?

Oj! Det finns många typer av journalister. Sådana som arbetar med reportage, sådana som arbetar med kultur och det finns till och med så kallade ”ledarskribenter”.

Vad styr en journalist? Enligt Bill Kovac och Tom Rosenstiel finns det nio element en journalist bör följa för att upprätthålla trovärdigheten som informationsspridare:

  1. Journalistens första förpliktelse är mot sanningen.
  2. Journalistens första lojalitet är till medborgarna.
  3. Journalistens disciplin är verifiering.
  4. Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas.
  5. Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
  6. Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss.
  7. Journalisten måste sträva efter att göra det viktiga intressant, och relevant.
  8. Journalisten måste hålla nyheterna överblickbara och proportionerliga.
  9. Journalisten måste tillåtas följa sitt personliga samvete.

Låt oss följa en aktuell nyhet som gjorde stort intryck i de flesta medier världen över.

Vi nöjer oss med rubriken från amerikanska NBC ”Woman shot and killed by Capitol police after chaotic chase from White House”

De första rubrikerna i Aftonbladet var ”skottlossning vid amerikanska kongressen”.

De första timmarna detta skedde spenderade jag själv tid att studera flera medier kring vad som rapporterades. Alla, och då menar jag ALLA medier världen över hade i stort sett samma rapportering, nästan ordagrant. Kontexten var:

* Kvinna skjuten till döds vid amerikanska kongressen efter vild biljakt.
* Händelsen är bara 2 veckor efter skjutningen på en amerikansk marinbas då 13 människor dödades.
* Kvinnan körde igenom barrikaderna till Vita Huset.
* Kvinnan hade en ettåring i bilen.
* Kvinnan flydde från polisen och rammade en polisbil innan hon sköts ihjäl.

Det finns i stort sett inget fakta i rapporteringen – bara spekulationer. Och varför i hela fridens namn vill ALLA medier göra en koppling till skjutningen på marinbasen???

Allt detta rapporterades av så kallad ”mainstream media”, det vill säga media ägd av stora mediebolag i konglomerat som ägs av ett fåtal företag. Samma rapportering pumpades ut nästan ordagrant. Det var alltså den så kallade officiella versionen.

Independent media är ett fenomen som växer mer och mer. Och ingen av de ”independent” media siter jag kollade under samma tid rapporterade ens något likt det som rapporterades i ”mainstream media”. Infowars.com med Alex Jones i spetsen rapporterade att en moder till en ettårig flicka blivit avrättad av polisen efter hon fått panik vid en tillfälligt uppsatt kontroll då man övade just detta i Washington just denna dag. Flera andra independent mediasiter hade liknande rapporter.

CNN visade en bild på en kraschad polisbil och hävdade att denna bil blivit rammad av förövaren. Samtidigt publicerades en video på youtube på (i allt vad jag kan tolka) samma polisbil som FAKTISKT rammade en barrikad och alltså inte alls överhuvudtaget hade någon som helst fysisk kontakt med förövarens bil. Enligt independent mediasiter hade förövaren inte alls rammat någon barrikad, utan flytt i panik från en tillfälligt uppsatt poliskontroll.

Tänk om mainstream media har fel? Tänk om detta bara var en kvinna med ett litet barn i bilen som av någon anledning fick panik. Samtliga mediasiter, inklusive ”mainstream” konstaterar att kvinnan var obeväpnad. Hon hade inget vapen. Ändå sköts hon till döds med ett litet barn i bilen – något som var känt tidigt…

Varför ville media göra en koppling till marinbasskjutningen två veckor före? Varför basunerade alla kända mediasiter ut detta? Varför? Det hade inget och intet med saken att göra?

Tänk om detta bara var en stressad mor med litet barn i bilen som vid en tillfälligt uppsatt kontroll drabbades av en panikattack? Hon hade inget ”record” hos polisen. Hon var enligt uppgift studerande för att bli tandläkare. Varför sköt man denna kvinna till döds?

Dagarna efter spekulerar alla kända mediasiter om att kvinnan var psyksjuk. Man rapporterar att modern till kvinnan sagt att hon drabbats av en förlossningsdepression och var deprimerad. Spekulationer som förvanskas till så kallad ”sanning”.

En riktig journalist skall verifiera. En riktig journalist skall hålla sig fri från dem som skall bevakas –  i detta fall polisen!

Det finns alltid i nyheter en ”officiell story” som ALLA jävla skitmediasiter rapporterar. I det närmaste ordagrant. Varför?

JO! Nyheter är pengar! Nyheter säljer! Och man vill sälja nyheten om skottlossning vid Vita huset och kongressen innan man ens börjar fundera över sanningen. Men varför kopplingen till marinbasskjutningen?

JO! Den nyheten sålde ju så bra att man vill så gärna hitta en koppling till detta och därigenom sälja mer!

Jag vet inte sanningen om denna händelse. Men jag vet att nyheterna kring denna händelse förvanskades för att verka mer intressant i syftet att sälja. Därom är jag övertygad.

Miriam Carey, en tandläkarstuderande småbarnsmor 34 år gammal, lever inte längre. Hon är död, skjuten av poliser. Hon var obeväpnad, hade inget straffregister och sköts inför sitt ettåriga barn i Washington 2013.

Mitt råd till dig som medborgare och intresserad av den sanning journalister, granskare som de kallar sig, publicerar är att söka dig till källor som faktiskt försöker söka just sanning… Du kommer inte att hitta den hos publicister som tjänar sitt levebröd genom att sälja, sälja, sälja och sälja nyheter för att tjäna pengar. 

//patrik wiksten

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s