Lobbyist-äckel! Politiska legoknektar – satans mördare

En demokrati bygger på att medborgare via val tillsätter folkvalda att agera i medborgarnas intressen. En medborgare har friheter och rättigheter, men även skyldigheter. Dessa ”-heter” skyddas av grundlagar för att inte den politiska makten skall balla ur.

Ballat ur har demokratin gjort. Ordentligt…

Olof Palme levererade 1975 ett klassiskt tal när han hårt gick till attack mot den spanska diktaturen. Han kallade dem ”dessa satans mördare”. Det var bokstavligt talat då denna fascistdiktatur mördade medborgare som opponerade sig mot ledarskapet. Detta gav en redan haussad politiker än mer skjuts och medial uppmärksamhet. Palme är älskad av vissa och hatad av andra men aldrig bortglömd…

Dagens ”satans mördare” är lobbyisterna som säljer sin själ, sina tidigare ideologier och i slutändan sin trovärdighet för att tjäna äckligt stora summor pengar. De är politiska legoknektar som erbjuder politiskt inflytande mot betalning. I många länder lyckas man till och med ändra grundlagar och därigenom fundamentet för demokratin. Lika skyldiga är också de som betalar för att få detta inflytande – makteliten.

Vi medborgare är inte längre där vi borde vara enligt demokratins grundidé. Vi har blivit förpassade till B-hallen där vi spelar mindre betydande politiska matcher. I A-hallen huserar lobbyist-äcklen och dess sponsorer som skapat ett ekonomiskt kastsystem vilket ger en skendemokrati där vi medborgare och politiker är nickedockor, lurade av ett system som är så finurligt att folkvalda tror att de agerar enligt medborgarnas intressen.

Dessa satans mördare är också bokstavligen mördare i betydligt större utsträckning än den i historiskt perspektiv obetydliga fascistregim som rådde i Spanien så sent som på 70-talet. De mördar genom att lobba för ekonomiska intressen inom industrier och organisationer som:

  • Läkemedel
  • Mat
  • Tobak
  • Energi
  • Vapen
  • Massmedia
  • och egentligen allt annat…

De mördar då vi medborgare inte i första hand får vad som är bäst för oss utan vad makteliten vill sälja till oss. De marginaliserar alternativa lösningar som genom forskning skulle kunna tjäna oss bättre än de lösningar som marknadsförs idag. Vi dör i sjukdomar som skapats genom en livsstil inducerat av maktgalna och pengahungriga fiender till livet. De fostrar oss att TRO att vi får vad som är bäst för oss. Och vi har blivit lydiga, ivriga konsumenter som plockar för oss av ett smörgåsbord där vi betalar med våra liv.

Vi är inte längre ett fungerande demokratiskt samhälle. Vi har inte makt över våra liv.

Påtala detta för era folkvalda. Ifrågasätt den bild som presenteras. Och vik er aldrig för hot mot demokratin.

Vi kan ha en fungerande kapitalism och demokrati om vi vågar ställa krav och engagera oss. Vi kan ha ett fungerande samhälle med fria människor och folkvalda som faktiskt jobbar för våra intressen. Fokusera på sakpolitik och verklighet istället för ideologier och politiska linjer så kan vi marginalisera lobbyisterna. Samarbeta över partigränserna för medborgarnas bästa, eller ännu bättre – riv gränserna och våga argumentera och även backa där förslagen från andra är bättre…

Välkommen in i informationssamhället där vi alltid, var vi än är, kan söka fakta istället för att spekulera. Vi kan alltid söka information från andra källor än de etablerade, och därigenom få ett annat perspektiv. Vi behöver perspektiv för att kunna fatta bra beslut men även för att ändra dåliga beslut. Framför allt behöver vi kunna agera snabbare, även politiskt, när samhällets hjul snurrar allt snabbare.

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s