Vår tid på jorden

Ha! vilken bombastisk titel! Men ändå så enkel… För det är enkelt egentligen.

Vi går i skolan och diskuterar historia. Vi pratar om kastsystem i Indien. Vi pratar feudalism, socialism och konservatism. Vi pratar aristokrati, borgare och bönder. Vi pratar hela tiden om att det ALLTID finns en elit närvarande som styr och plockar oss på skatt.

Vi lever i en illusion om att allt har blivit till det bättre. Vi upplevde industrialismen och gick från jordbruk till industriarbete. Vi skaffade oss en bostad i ett urbant samhälle och gärna en sommarstuga nära vatten. Vi hakade på modetrender och klädde upp oss som Marilyn Monroe. Vi trodde vi var rebeller när vi piercade både den ena och den andra kroppsdelen.

Vår tid på jorden handlar tydligen om att jobba för att försörja någon annan. Vi skall agera SOLIDARISKT med andra människor. Och dela med oss av vad vi producerar. Vi skall i vår arbetsföra ålder inte bara försörja vår familj utan också andra där makteliten strider om vem som skall sitta vid makten.

Tänk vad enkelt det vore om vi slapp ordet SOLIDARITET. Tänk om det ordet inte behövdes…

Tänk om vi levde i ett samhälle där det var självklart att dela med sig av överskott. Tänk om vi aldrig behövde bekymra oss för missväxt. Tänk om vi alla kunde arbeta med det vi känner starkast för och det vi har talang för. Tänk om vi kunde göra det vi ville just när vi ville göra det…

Vårt samhälles största misslyckande torde dock vara fackföreningarna, strejker, A-kassa och MDB. Medbestämmande i arbetslivet. Herregud (vilket bra uttryck), varför har vi hamnat i en situation där arbetsgivare och arbetstagare står på varsin jordplätt och strider mot varandra? Varför jobbar inte arbetsgivare och arbetstagare tillsammans för att skapa en arbetsmiljö som är fungerande för båda parter? En miljö där arbetstagare trivs och kan bidra till familjen. En miljö där arbetsgivare kan utvecklas och skapa nya arbetstillfällen och dessutom ge avkastning till finansiärer? Varför?

Därför!

Den kapitalism som råder idag handlar om att så snabbt som möjligt skapa maximal avkastning på så kort tid som möljigt. Därigenom kan dessa aktieägare bygga en förmögenhet som i sin tur ger makt att kontrollera och styra marknaden genom uppköp av andra företag. På så sätt har vi andra aldrig en chans att påverka den så kallade marknaden.

Vi är alltså HELT I HÄNDERNA på de med mest kapital.

Göran Persson sade en gång ”Den som är försatt i skuld är inte fri”. Har någon politiker död eller levande sagt något klokare? Jag utmanar er!

Vi är alla försatt i skuld! Pengar ÄR SKULD! Vi är alla beroende av att tjäna makteliten som har som enda mål att tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt.

Allt detta drivs av en motor politiker helst pratar om varje dag: – Tillväxtmotorn! Vi bygger hela vår existens på ett enda ord: TILLVÄXT. Hela vårt ekonomiska system handlar om att vi skall varje år växa ekonomiskt. Vi skall alltså tillföra nya ekonomiska medel för att kunna underhålla skulderna. Precis! Vi måste alltså varje år växa för att kunna betala våra skulder.  ÄR DET NÅGON SOM TROR ATT MÄNSKLIGHETEN KAN VINNA DET RACET?

Självklart inte!

Allt handlar om att makteliten försöker få oss att ta mer ansvar, jobba mer och längre och kräva mindre. Allt för att de skall kunna öka sin kontroll och minska risker.

Vakna snälla människor! Det handlar inte om att ni skall bli socialdemokrater eller folkpartister. Eller för den delen vänsterpartister. Hela det partipolitiska systemet är förkastligt om vi skall kunna bli det vi borde vara – fria människor. Partipolitik och byråkrati är helt enkelt en fördröjning och därigenom ett skydd för de som verkligen har makten.

Om vi någonsin skall kunna förändra det nuvarande systemet måste vi börja spela samma spel. Vi måste driva vårt samhälle som ett företag med förändring som främsta egenskap. Vi måste snabbt kunna anpassa oss efter växlingar på marknaden och utmana makthavare genom att kraftsamla när det behövs. Vi måste vara beredda på att avstå från vissa produkter och tjänster under en tid för att bemöta ekonomiska anfall.

Jag avskyr ordet SOLIDARITET, men jag älskar samhället där detta är självklart och inte ett mantra för socialism.

Låt oss dra ner på -ismer och istället fokusera på vad som är kärnan till vårt problem.

//patrik wiksten

Annonser

One thought on “Vår tid på jorden

  1. Göran var nog inte pappa till det citatet, och hans sammanhang var kanske inte det bästa i relation tilld et du skriver, men det är dock sant i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s