Vad betyder mest för dig?

Du är ett år. Du har precis bajsat och mamma byter blöja på dig. Du leker med snurran placerad ovanför skötbordet. Du älskar det. Du vet att varje gång du bajsar blir du placerad just där. Just med den där snurran inom räckvidd. Du har en favorit. Varje gång den gula fågeln passerar noterar du det. Du räknar inte, eftersom du officiellt inte kan räkna. Men du noterar.

Det är därför du inte protesterar när det är dags att byta blöja. Du ser det som en stund att mysa. Du har all uppmärksamhet riktad mot dig och blir ompysslad.

Det är skönt att bli ren. Det är härligt att få nya kläder som doftar gott. Mamma kramar dig alltid när du fått ny blöja. Hon pratar med dig. Hon kramar dig igen. Du mår bra. Det betyder mest…

Du sitter i en skolbänk. Du har precis gjort klart matteuppgiften. Fröken berömmer dig och ger dig en extrauppgift. Du vet att du inte har bråttom. Du kan njuta av stunden och titta dig omkring. Stefan grubblar. Lisa petar i näsan. Olle vill inte…

Du tittar på din extrauppgift. Det är just den du gjorde extra hemma igår kväll. Du vet precis hur du ska lösa den och gör hela uppgiften utan att ens fundera. Allt flyter. Det betyder mest…

Du är på disco. Du är nervös och orolig. Kommer hon inte? Ni hade ju på lunchen bestämt att träffas. Det finns inget annat som intresserar dig. Musiken är bra, javisst, men inget är som det ska. Du har varit på disco förut, du vet hur det fungerar. Men hon är inte där.

Där kommer hon ner för trappan. I din bästa dröm ser hon dig direkt och går med raska steg fram till dig och kramar. Hon ser dig inte. Hon ser sin bästa kompis i skolan och går med henne på toaletten. Du sätter dig strategiskt och väntar.

Dina bästa kompisar vill få med dig ut för att tjuvröka, du vill inte. Där kommer hon. Du sitter spänt och låtsas titta åt ett annat håll när hon knackar dig på axeln. ”Hej!”. Hon ler mot dig, du känner att hon är glad att se dig. Ni går och dansar. Det betyder mest…

Du väntar på Hasse på centralstationen. Tåget mot Malmö går om 14 minuter. Hasse är inte där. Någon kollapsar och ambulans tillkallas. Hasse är inte där. Sex minuter innan tåget avgår rör du dig ut mot perrongen. Hasse är inte där. Vagn 4 plats 23 fönster säger biljetten. Du hittar vagn 4 och du ser Hasse. Han springer likt Usain Bolt och är glad. ”Fan, jävla pissbuss”. ”Den var sjutton minuter sen och krypkörde!”.

Ni hittar era platser och stökar allt i ordning. Ett antal timmar på tåg, men också många recensioner att läsa. Vilka skall man fokusera på? Whitesnake, självklart! Men du vill också se Hellacopters, ett nytt svenskt band som verkar bra. Deep Purple naturligtvis, men vilka fan är Kamelot?

Du anländer till Norje havsbad och hittar din plats på campingen. Tältet tar tio minuter att slå upp. Baden-Baden stolen var tung att bära, men nu är den mycket uppskattad. Hasse ser glad ut. Du öppnar en tjeckisk öl. Joey Tempest går förbi och gör ”hårdrockstecknet”. Du är på Sweden Rock. Det betyder mest…

Din disputation gick fantastiskt bra! De argument som lyftes mötte du på bästa sätt och hela avhandlingen höll ihop som en kedjelänk i bästa material! Eufori… Du har precis limmat det viktigaste på hela din universitetsutbildning. Du ÄR något! Du har en titel. Du har slutfört något som kändes så avlägset när du första gången satte nyckeln i låset till din studentlägenhet i Vällingby.

All den tid du lagt. Allt ditt fokus och allt råpluggande har på en timme, i ett enda möte eskalerats i ett crescendo där du gjorde ditt bästa. Du är DOKTOR. Shit vad fränt.. Det betyder mest…

Vad kan du göra egentligen? Hon skriker och inget ni kom överens om innan förlossningen fungerar. ”Ge mig vad fan som helst!”. Du försöker försiktigt säga: – Men älskling du ville ju inte ha något smärtstillande…

Allt slutar i en epiduralbedövning och lustgasen delar ni båda två. Fan vad schysst det är med lustgas… Det är två minuter mellan värkarna och du har fullt fokus på klockan. 25 sekunder innan förväntad värk säger du försiktigt: – Nu kan du börja suga lite gas gumman…

Hon drar in lustgasen som om hon var beroende av den. Alla vet att det tar ett tag innan det verkar och 15 sekunder senare börjar muskler hon innan inte visste fanns att arbeta för att skapa de där jävla 10 centimetrarna som tagit 32 timmar hittils att uppbringa.

Barnmorskan säger: – Nu är det dags! Tryck på!

Förvirringen är total. Du kan med egna ögon se ett barn halvvägs ut ur din älskade med en orm lindad två varv runt halsen. Du vill dit och hjälpa till men något säger dig: – Håll dig undan. Barnmorskan tafflar lite och du tycker det tar för lång tid att linda upp navelsträngen som verkar sitta hårt runt halsen.

Skriket är välkommet. Du älskar den förvirrade blick din älskade har när hon får sitt barn lagt på magen. Navelsträngen sitter fortfarande kvar. Du får ett ögonblick ensam med ditt barn. Det handlar om ca 1,2 sekunder när du känner kontakt. Du är övertygad om att din nyfödda lilla tjej ser in i dina ögon. Det enda du kan klämma fram är; – Jadu lilla.

Du kysser din älskade och barnet sover tryggt invid bröstet. Elsa har för första gången tuttat på sin mamma. Du har för första gången bevittnat en födsel och agerat vittne till vikt och längd. Du har satt på din första blöja, klippt navelsträngen och stensäkert placerat ditt barn vid din älskades bröst. Det betyder mest…

Du sitter på puben med din son. Han fyller 18 år idag. Stolt visar han sitt leg när servitören antecknar: – Två pints Gambrinus.

Ni avnjuter ett tjeckiskt öl som om det vore första gången ni smakar vätska. Snabbt beställer ni varsin ”Club Sandwich” och ser efter nästa ”pintoffer”.

När kvällen är slut har ni båda smakat öl från tre länder, är mätta och glada. Allt i måttliga mängder. Det betyder mest…

Du är inte i tillstånd till att göra annat än låta dina tårar rinna ner för din kind. Det är första gången du träffar ditt barnbarn. Du var bortrest när Olivia kom till och fick se några bilder på instagram. FATTA: Du är morfar! Nej det är svårt att fatta…

Du håller henne i dina armar och trots att du fött upp fyra barn känner du dig som en nybörjare. Hon är så ömtålig. Hon är så vacker, och se vad de två föräldrarna är stolta. Du är stolt. Du är jäffla stolt!

Olivia kastar sitt första frisbeekast. Det drar åt vänster. Du visar hur man gör och efter tio minuter kastar ni obehindrat till varandra. Olivia är 4 år och piggare än allt piggt du någonsin sett. Hon älskar sin morfar, och morfar älskar henne. Ni avslutar kvällen med att läsa om Birger – Storsjöodjuret. Olivia somnar i din famn. Det betyder mest…

Du vaknar upp på akuten och någon frågar hur du mår? Du svarar: – Jag mår bra varför undrar du?

Han ställer samma fråga igen och du svarar samma sak men han verkar inte fatta.

Du inser att snabbt att du förlorat din förmåga att kommunicera verbalt. Det är ofattbart men ändå känt… Du vet precis vad som hänt. Din tankeförmåga är hundraprocentig, men din kropp lyder dig inte längre. När du försöker prata kommer bara obegripliga ljud eller inget alls.

Din stroke var allvarlig och slog sig på den del av hjärnan som behövs för att kommunicera. Du kan inte längre prata och hålla låda som du brukar. Du är dock helt med och förstår allt som förmedlas till dig. För första gången i ditt liv känner du dig ensam.

Olivia sitter vid din sida och läser om Birger – Storsjöodjuret. Du försöker le men det funkar inte. Du känner dig nöjd och glad över vad du presterat i ditt liv. Du är stolt över dina barn och barnbarn.

Du undrar hur ditt liv blivit om din första kärlek hade tackat ja till frieriet som hon flydde. Hon hade ett annat liv nu. Du undrar vad som hade hänt om du tackat ja till arméns flygarskola i Boden. Du sammanfattar dit liv och bestämmer dig för den viktigaste sak du någonsin kommer att bestämma dig för: – Du är nöjd och glad över det faktum att du är du och du gjort det du gjort.

Du känner tydligt hur blodkärlet brister. Du känner en varm känsla och därefter smärta. Det är en smärta som bekräftar din sista stund. Du vet att du tänker din sista tanke. Din sista tanke för dig tillbaka till din barndom och den där fantastiska stunden på skötbordet och den gula fågeln.

Vad betyder mest…?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s