Att häda

Kravaller i Pakistan sedan någon påstått att någon hädat profeten Muhammed. Hus sätts i brand, och mer än 100 kristna människor förlorar sina hem. För att någon påstått att någon kristen hädat.

Vad är häda?

Om jag inte tror på profeten Muhammed, eller på den religion profeten Muhammed står för, hur kan jag då häda? 

Om någon som faktiskt tror på profeten Muhammed och tillhör Islam då kan jag förstå att man kan anklagas för att häda. Men skulle denne kärleksfulle man (vilket man inte behöver läsa långt i Koranen för att förstå) på något sätt stödja det beteende vars konsekvenser blir att ett helt kvarter blir nedbränt? Skall vi som delar planet med dessa våldsmän på något sätt förstå eller respektera detta? Nej så fan heller!

Nej detta är inte hat mot Islam. Läs gärna vidare.

Detta är inte riktad mot muslimer. Det är riktat mot alla religioner som inte tolererar någon annan sanning än den de tror på. Det gäller likväl kristna extremister som inte kan acceptera en annan världsbild och tro.

Jag kan ibland känna saknad efter tro. Jag kan ibland känna saknad efter att tillhöra en rörelse som baserar sitt engagemang på enbart tro. Jag respekterar stort de som lägger sitt liv i sin Guds händer. Men jag kan inte det. Och jag kan inte acceptera att människor som inte uppfyller villkoren i levnadssätt och normer enligt troende skall på något sätt bestraffas för det.

Om du som tror, oavsett om du tror på profeten Muhammed, Jesus, Joseph Smith eller för den delen någon annan profet, vill bli respekterad för din tro kan du inte hävda att någon utanför din religiösa sfär hädar. Vi hädar inte, vi tror helt enkelt inte på det du tror på.

Och om någon då yttrar ofördelaktiga ord om din profet som inte tillhör ditt trossamfund, behöver du inte engagera dig på något sätt. Dessa är ju redan förlorade enligt din tro, eller? Låt dem jämföra din profet med precis vad sjutton som helst för det betyder inget. Det betyder inget för din tro överhuvudtaget. Inget dessa människor säger kan påverka dig och din tro. Inget dessa människor säger kan på något sätt skada din tro, eftersom de inte är med i din världsbild.

Ignorera dessa människor. Skit fullständigt i vad de säger och gå vidare. Om du påstår att dessa människor hädar och agerar genom våld och förföljelse har du förlorat. Du har agerat mot något som inte har att göra i din världsbild. Om du i din religion vill använda ordet häda får du använda det i så fall mot människor som delar din tro och hänger sig åt den. Vi andra hädar inte. 

Det jag kan utläsa från heliga skrifter är att både profeten Muhammed och profeten Jesus Krist var kärleksfulla och respektfulla människor med stort engagemang för oss, Homo Sapiens. 

Vi som lever utanför religionen lever efter lagar vi tillsammans kommit överens om. Dessa lagar är i många stycken oerhört likt heliga skrifters lagar. ”Du skall icke stjäla” och så vidare. Men vi påstår inte att någon hädar om man råkar tycka att någon har en avvikande uppfattning. Det kallas för konflikt och är en fantastisk händelse eftersom om du löser denna konflikt har både du och din antagonist lärt er något och blivit större i ert sinne. Vi använder inte våld. Punkt.

Låt oss arkivera ordet ”häda”. Låt oss förstå att det var ett ord som användes för att kontrollera andra människor i en tid då upplysthet inte var självklart. I vår tid med ett oerhört högt informationsflöde och möljighet till utbildning för alla behöver vi inte sätta oss över andra människor. Vi behöver inte begränsa och kontrollera människors rättigheter genom våld och hot.

Vi är en fri generation. Fri att uppfylla våra egendefinierade mål troende eller inte.

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s