Spring, spring – släpp hästarna fria!

Ett ord som den senaste veckan skapat flest skratt och miner i hånfull riktning är Findus. Ledningen för Findus ser ut som de ätit citron och menar att de inte visste något. – Vi har blivit lurade! Och stämmer då den franska leverantören vars fabrik ligger i Luxemburg där köttet levererats från Rumänien genom en holländsk mellanhand. Allt detta medan billig arbetskraft från ? slaktat dessa djur. Smakfullt, eller hur?

Samtidigt finns det såna som vi, homo sapiens, som skulle ge sin vänstra arm för ett tiopack Findus lasagne med eller utan hästkött.

När nu ICA, Coop, Axfood och allt vad de heter ”drar tillbaka” sina produkter från butikerna, vad händer då med dessa? De går naturligtvis till destruktion. Mat som för en vecka sedan ansågs vara värdig för oss svenskar och kostade ca 25-30 kr slängs bort, kastas och finns inte mer.

Samtidigt medan dessa produkter förstörs dör tusentals människor världen över på grund av svält.

Hur går logiken ihop där? 

Det är naturligtvis apfel att produkten inte innehåller vad som påstås i innehållsförteckningen och jag uppmuntrar alla i den ovan beskrivna kedjan av producenter, mellanhänder och leverantörer att alla stämma varandra för att få reda på vems fel det var. Vi konsumenter skall inte bli ljugna för. 

Men varför inte fråga lite försynt runt om i världen om någon vill ha dessa ”tillbakadragna produkter” som dessutom är frysta och har av någon anledning lång hållbarhet. Det går så många tomma lastbilar ner till Europa för lastning och halvtomma flyg till andra delar av världen som skulle kunna fyllas med hästlasagne för distribution där dessa är önskade och gör nytta. 

Vår värld är så fokuserad på vinst och skenbart gott rykte att man hellre förstör mat som skulle kunna ge liv i andra länder.

Så tänkte jag idag, vad tänkte du?

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s