Second amendment for swedes…

Ännu en skolskjutning i vår planets mest vapenliberala land. Media frossar i siffror kring döda och börjar jämföra med andra vansinnesdåd. Och vi tittar fascinerat på.

Varför?

Media hyr in experter för att uttala sig om Barrack Obamas tårar var ”äkta”. Verkade hans känslosamma tal ärligt menat? Statsvetare säger: – Nej, så här känslosam har vi aldrig sett mr Obama, han har visat tårar tidigare men det har varit i slutspurten av valkampanjer.

Snart börjar spekulationerna om varför. Varför en 20-åring mördade en hel skolklass, sina föräldrar och lärare. Samtidigt kommer alternativa media spekulera i om konspirationsteorier och påståenden om att detta är en ”false flag operation” för att ta ifrån ärliga medborgares rätt till att bära vapen. Det är samma historia som utspelas gång efter gång.

Varför händer detta? Homo Sapiens är en medveten ras. Vi tänker alltså finns vi. Hur kan en ung människa mörda barn? Varför?

I Sverige förstår vi överhuvudtaget inte vapenlagarna i USA. Det är inte helt lätt att förstå om man inte har den historia de förenta staterna har. Det är inskrivet i konstitutionen att det är var mans rätt att bära vapen för att försvara sig. Historiskt sett är det ganska enkelt att förstå om man ser till den situation man befann sig i när konstitutionen skrevs. Vi vet alla att vi så kallade västerlänningar våldfört sig på den nordamerikanska kontinenten. Det är inte frågan… Frågan är varför så liberala vapenlagar? P E N G A R! Har ni hört den förut? Den amerikanska vapenlobbyn spenderar ohyggliga summor för att kunna marknadsföra och sälja sina vapen. Men låt oss återgå till tiden då konstitutionen skrevs.

1789 blev George Washington amerikas förenta staters första president och då författades också konstitutionen som ratificerades 1790. Denna konstitution har med åren kompletterats med ett antal tillägg. Det första tillägget så tidigt som 1791. Samma år kom också det omtalade ”second amendment”, vilket innebar var mans rätt att bära vapen.

Första frågan jag ställer: – Hur såg vapnen ut på den tiden? Det fanns inga automatvapen överhuvudtaget. Det var MUSKÖTER och PISTOLER som kunde laddas med ETT skott. De kunde användas för att försvara sig, inte för att slakta barn på en skola!

Jag har full respekt för den amerikanska konstitutionen. Även om jag anser att den bygger på en snedvriden världsbild med religiösa övertygelser som gav ofattbara konsekvenser för ”native americans”. Jag förstår VARFÖR den kom till. Det jag inte förstår är hur man kan gå in i en vapenbutik i USA och köpa automatvapen tillverkade för modern krigföring. Vad är det som säger att jag måste ha en Berretta 9mm, eller ännu värre en ”Bushmaster ACR Enhanced” för att försvara mig?

När konstitutionen skrevs fanns musköter och pistoler. Det är den amerikanska vapenlobbyn som skapat alla skolskjutningar och vansinnesdåd. ”Guns don´t kill people”…

Nej, det är riktigt. Men om du tillåter vanliga, hederliga, ärliga människor att köpa vapen som är framtagna för modern krigföring, så måste du räkna med att ovanliga, oärliga och psykiskt störda människor kan ta sig in i dessa ärliga människors hem och få tillgång till dessa mördarvapen.

Skjut ner vapenlobbyn och gör ett tillägg som begränsar tillgången till typen av vapen som fanns när konstitutionen skrevs så slipper vi dessa vansinniga skolskjutningar i fortsättningen. USA behöver inte ändra grundlagen, bara förtydliga den, så att den motsvarar tanken man hade när man skrev den…

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s