Normer, kärlek och vardagen

Det är lätt att känna desperation och maktlöshet när största delen av den information som pumpas in i oss dagligen är skit och djävulskap. Media är hänsynslösa när det gäller att sprida elände, skräck och död. Det är dock inte helt och hållet medias fel…

Vi har blivit ”junkies”, beroende av dåliga nyheter. Vi kompenserar för vår vardag. För vårt eget elände oavsett hur litet eller stort detta elände är. Det är på något sätt ångestdämpande att läsa om de som har det värre. Det ger perspektiv och lite distans till det vi själva kämpar med.

Det är ett slags verklighetsflykt fastän det skall föreställa vår verklighet. Men det är ofta en verklighet långt borta från vår vardag. Det är först när något händer i vår närhet vi verkligen fokuserar och på riktigt läser en artikel. Hur kan det drabba mig? Vad kan jag göra för att undvika det? Jag generaliserar, javisst, men är ändå övertygad om att mycket vi konsumerar via media handlar om att kompensera och projicera.

Närbesläktat med detta är skvallerpressen som utan skrupler publicerar rena spekulationer, försköningar, påhittade skandaler och i vissa fall ren skär lögn. Allt för att vi skall kunna vältra oss i en exotisk icke existerande verklighet som ändå är så lockande. Dessa vackra, estetiskt perfekta människor som inte gjort något för samhället mer än att vara attraktiv och umgås med andra attraktiva, ”perfekta” människor. Det är också verklighetsflykt, eller verklighetsförskjutning.

Jag säger inte att det är fel att läsa detta. Vi behöver en, eller flera säkerhetsventiler för att lätta på trycket. Vi behöver tänka på annat än krav, måsten och skyldigheter. Vi behöver en paus innan vi tar tag i nästa problem.

Men tänk de som till synes är tillfreds med sig själva. Tänk de som vid varje tillfälle när de syns i media till synes är lyckliga och full av förväntningar. De människor som utstrålar positivism och kärlek…

Dalai Lama, Deepak Chopra, Nelson Mandela…

Vad vet de som vi inte vet?

Jag tror inte att det i första hand handlar om vad man vet eller inte. Det handlar om att vara öppen, ärlig och orädd. Förmågan att själv kunna ta ställning till vad som presenteras i media och i möten med andra människor. Förmågan att kunna lyssna vad andra säger utan att tro på det. Förmågan att kunna reflektera över information och själv efter egna erfarenheter anamma och agera efter den information som presenteras.

Normer är våra slavdrivare. Jag säger inte att vi skall ignorera alla normer. Men de onödiga normer som inte handlar om krav inom ramen för vårt gemensamma ansvar. För vi har ett gemensamt ansvar! Vi har ett ansvar för att andra ALDRIG blir lidande för de beslut vi fattar och för de aktiviteter vi genomför. Men de normer som handlar om att passa in… Det som anses vara ”konstigt” och avvikande. Vad är avvikande?

Vi är formade i ett patriarkaliskt samhälle där feminism borde vara en ickefråga. Varför finns feminism överhuvudtaget? För mig är det ingen skillnad mellan kvinnor och män gällande förutsättningar och rättigheter. Däremot är det stor GENETISK skillnad på kvinnor och män. Men det är en helt annan sak! Vi skall ha SAMMA rättigheter till ALLT i samhället men också ta hänsyn till de fysiska och genetiska skillnader som de facto finns. Vi är födda med olika fysiska förutsättningar vilket gör att vi passar för olika roller.

Varje gång jag ser, eller läser något om Dalai Lama fylls jag av vördnad och respekt. Jag är inte buddhist. Jag har heller aldrig seriöst funderat på att konvertera till buddhismen. Men jag respekterar honom oerhört mycket. Framför allt för det budskap om ödmjukhet och kärlek han sprider. Han ser alltid så nöjd ut, även när han pratar om svåra saker. Och kom ihåg att detta är en människa som blivit förvägrad att leva sitt liv i sitt land tillsammans med sina närmaste på grund av en diktatur utan respekt för mänskliga värden.

Var orädd, var trygg i dig själv och framför allt var nyfiken utan att oroa dig över vad andra säger och tycker!

//patrik wiksten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s