Östersjöobjektet – Ocean X team

Det som gör det riktigt intressant med objektet i Östersjön är i min mening de två skattletarna själva. Peter Lindberg och Dennis Åsberg, två helt vanliga svenssons med ett ovanligt jobb. Som jag tolkar det har de hittat något som är värt att släppa allt annat för att få fler svar.

Jag har följt detta relativt nära, eller så nära det nu går att komma via sociala medier och internet. Detta har debatterats i över ett år och ingen kan med säkerhet säga vad det är. Självklart finns det så kallade experter som uttalar sig hånfullt och kritiskt, men det finns också sådana som tänker utanför lådan och öppnar för möjligheten till att det kan vara något osedvanligt ovanligt.

Ovanligt var också att TV4 tar upp ämnet i nyhetsmorgon och där låter skattletarna själva presentera fyndet. (Även om Agneta Sjödin frekvent avbröt)

En viktig fråga är också vad huvudpersonerna vet men inte kan berätta då Titan Television äger rättigheterna till dokumentären som ännu inte är färdigställd.

De bilder som teamet själva publicerat är inte särskilt imponerande vilket främst beror på de förhållanden som råder på 90 meters djup i Östersjön.

20121007-141429.jpg

Intressant är dock de animationer som gjorts utifrån bilder, mätningar och sonardata. Den animation man själva använt, skapat av Hauke Vagt (http://vaghauk.deviantart.com/) är denna:

20121007-151217.jpg

Den ger självklart inte en sann bild av objektet utan skall ses mer som ett konstverk inspirerat av mätdata från expeditionen. Det man vet är att objektet är täck av sediment och hur det ser ut om man nu skulle lyckas befria det från detta vet ingen…

Objektets ålder
Det kan bara spekuleras om hur länge objektet funnits på havsbotten. Det finns inga mätningar gjorda som kan ge svar, eller för den delen något material att göra mätningar på. Enligt teamet själva har man inte lyckats få upp någon del från själva cirkeln, utan endast lösa föremål ovanpå och kring objektet. Det finns något som liknar ett släpspår enligt uppgift 1200-1500 meter som leder upp till objektet. Något förklaring till detta spår finns inte heller. Huvudteorierna är att det släpats med inlandsisen när denna drogs tillbaka, eller att objektet själv skapat detta genom att ha inkommit med hög fart.

De stenar som finns löst ovanpå ger underlag för att tolka att det funnits där innan senaste istiden. Det skulle då betyda att det är äldre än ca 140 000 år.

Teorier
De första rapporterna förra året fick stor genomslagskraft i media och likheten med ”Millenium Falcon” från Star Wars gjorde att media kallade det initialt för ”The Baltic Sea UFO”. Detta har sedermera ändrats och de flesta benämner detta numer ”The Baltic Sea Anomaly” vilket torde vara en mer korrekt benämning.

Det ser onekligen ”tillverkat” ut då man normalt sett inte hittar naturliga formationer med 90-gradiga vinklar. Det är helt runt med en diameter på 60 m och ca 4 meter högt. Man har hittat två hål som går rakt in i objektet, ett rundat hål runt 30 cm i diameter och ett större mer kvadratiskt hål som enligt uppgift omges av en ”ram” på 2 x 2 meter. Vem som då skulle tillverkat detta och varför är naturligtvis helt öppet och oerhört spännande att spekulera om. En uråldrig civilisation som i så fall skulle skriva om historieböckerna?

Andra menar att det kan ha uppkommit genom vulkanisk aktivitet. Men då inga vulkaner finns i området och ej heller i regionen så avfärdas detta av många.

Andra teorier i korthet:

* Ubåtsfälla från andra världskriget. Avfärdas av Ocean X team.
* Rysk eller tysk ubåtsbas
* Meteorit
* Naturliga stenformationer. Svårt att få det att gå ihop med ”korridorer” och räta vinklar
* Uråldrigt rymdskepp. Kittlande tanke och vad de flesta följare förmodligen hoppas på

Fortsättning
Titan Television äger rättigheterna till det mesta som dokumenterats i form av video och producerar materialet till en dokumentär. Var den kommer att visas återstår att se…

Tills dess att allt material presenterats och man kan ta prover direkt från föremålet kan världen bara spekulera… Det kommer förmodligen att behöva göras ett antal fler expeditioner och fler dyk innan man kan förvandla dessa spekulationer till fakta.

Peter Lindberg har gjort många dyk i sitt liv och teamet har hållt på länge med skattletning. Då man aldrig tidigare sett något liknande torde detta åtminstone kunna klassas som annorlunda?

Det finns andra mysterier under havsytan man inte lyckats förklara. ”The Yonaguni monument” utanför Japans kust är ett exempel.

20121007-170416.jpg

20121007-170432.jpg

Hur som helst är det riktigt intressant att följa och jag hoppas på att man hittar en förklaring oavsett vad nu resultatet är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s